Crama Nobless
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

False mituri despre somn

joi, 9 aprilie 2015

Dacă ai probleme cu somnul, nu mai apela la sfaturile pe care le auzi în jur. Știința a demonstrat că multe mituri despre somn sunt false și nu ar trebui să le mai punem în practică.

Numără oile, dacă nu ți-e somn!

Poate că ați încercat și voi să închideți ochii și să numărați oile, în serile în care nu vă puteați odihni. Mulți oameni spun că metoda nu are rezultat, dar mitul persistă. În realitate, orice activitate care pune creierul la treabă nu te ajută deloc să adormi. Este mult mai eficient să îți golești mintea de gânduri, să te relaxezi sau să îți imaginezi un peisaj de vis, în culori calde, decât să faci efortul de a număra.

Dorm mai bine, dacă mă uit la televizor

Cu toții suntem tentați să ne uităm la televizor până noaptea târziu și mulți dintre noi adorm mai repede cu televizorul deschis. Dar asta nu înseamnă că dorm mai bine și că se odihnesc profund. Din contra, studiile din ultimii ani arată că televizorul, calculator sau tableta ne scurtează odihna pe timpul nopții. Profesorii Mathias Basner şi David Dinges, de la Universitatea din Pennsylvania, au demonstrat că persoanele care se uită foarte puțin timp la televizor seara au parte de un somn mult mai odihnitor decât cele care obișnuiesc să adoarmă cu televizorul deschis.

Cercetătorii de la Harvard au analizat și calitatea somnului în cazul copiilor care își petrec serile la calculator sau la televizor. Ei au ajuns la concluzia că, pentru fiecare oră petrecută la televizor, copilul pierde 7 minute de somn. În medie, copiii care aveau televizoare sau calculatoare la ei în cameră, dormeau cu 30 de minute mai puțin decât ceilalți și se trezeau mai greu.



Dacă beau un pahar de vin, dorm buștean

Alcoolul sporește senzația de oboseală și te ajută să adormi mai repede, dar el afectează calitatea somnului. Mai mult, alcoolul reduce perioada de somn profund, cea care ne ajută cel mai bine să ne odihnim și să ne recuperăm forțele.

Somnul îngrașă

Este o vorbă din bătrâni pe care știința o contrazice categoric. Nu numai că nu îngrașă, dar somnul te ajută să slăbești sau, cel puțin, să asimilezi mult mai puțin. Lipsa somnului și a odihnei determină creierul să ceară mai multă energie și simți nevoia să mănânci mai mult, în special alimente bogate în glucide, care te îngrașă. Persoanele care se odihnesc suficient și au un program de somn regulat, mănâncă echilibrat și reușesc să țină greutatea în frâu.

Este musai să dormi 8 ore pe noapte

Majoritatea oamenilor au nevoie, într-adevăr de opt sau chiar nouă ore de somn pe noapte, dar sunt și persoane care se mulțumesc numai cu șase. Dar acestea nu reprezintă decât 1% din populația globului, după cum estimează. Expertul în somnologie, David Schulman, consideră că fiecare dintre noi are propriul ritm și, dacă te trezești după numai 6 ore de somn complet odihnit, nu ai de ce să îți schimbi programul.

Să nu faci sport seara, că îți fuge somnul!

Este fals, pentru că mișcarea sau sportul de orice fel te ajută să te odihnești mult mai bine. Exercițiile fizice nu afectează somnul, din contră ele ajută mintea să se debaraseze de grijile cotidiene și să se relaxeze.
Share this article :

0 comentarii:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Alte articole interesante :

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2015. 12 Monkyes.Mistere.Enigme.Curiozitati. - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Omae
Proudly powered by Blogger