Crama Nobless
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Dacii locuiau si in Campia Panonica

duminică, 5 aprilie 2015

Lovitura de gratie data propagandei maghiare care sustinea ca hoardele hunului Attila s-au asezat in Transilvania pentru ca era un teritoriu nelocuit.

 Teoria ungurilor sustine ca in zona erau paduri de nelocuit si cei maxim 200 de bastinasi “din luminisuri” au fost asimilati de hoardele fino-ungrice, ideea fiind ca Ardealul e al lor.

 Nu numai ca Ardealul era locuit de dacii liberi, care la acea vreme aveau o populatie de aproximativ 20.000 de persoane, dar, o descoperire recenta arata ca intrega campie panonica era locuita de daci.

Mai mult, dacii n-au fost asimilati, ci au coabitat cu poporul minuscul al lui Attila, pe care l-au lasat sa se stabileasca in campia panonica, pana cand a fost decimat de atacurile populatiei germanice.

 O descoperire arheologică făcută joi, 19 martie, pe șantierul unui drum de centură al localității maghiare Nyíregyháza, dovedește, chiar și pentru istoricii maghiari, că dacii locuiau teritorii mult mai vaste decât actualul spațiu al României.

Agenția de presă MTI informează că, pe parcursul escavărilor de pe șantier, au fost scoase la iveală ruinele unei locuințe. La fața locului au fost chemați specialiștii muzeului Josa Andras, care au apreciat că este vorba despre o așezare dacică, datând probabil din secolul al III-lea.



 Cu mult umor, arheologii maghiari presupun că ar fi vorba despre… fuga dacilor în fața unei agresiuni sarmate, ceea ce este, firește, ridicol. Cum poate cineva crede că o populație care fuge în fața unui agresor se oprește și constuiește case?

Revenind la chestiunea serioasă a importanței descoperirii de la Nyíregyháza, pare evident că avem de-a face cu o așezare a dacilor liberi din exteriorul primei provincii Dacia romană, dată fiind perioada probabilă a provenienței artefactelor descoperite.

Este un fapt istoric dovedit și incontestabil că teritoriile triburilor daco-gețior se întindeau până cel puțin la Tisa în periada ocupației romane asupra zonei centrale a fostului regat al lui Decebal.
Share this article :

0 comentarii:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Alte articole interesante :

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2015. 12 Monkyes.Mistere.Enigme.Curiozitati. - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Omae
Proudly powered by Blogger