Obiceiul de a face păcăleli de 1 aprilie datează de câteva secole, iar cea mai veche referire la Ziua Păcălelilor ar data de la 1539. Obiceiul s-a răspândit în multe colţuri ale lumii ca un prilej de a le face prietenilor farse, unele mai amuzante ca altele.
La origine, Ziua Păcălelilor ar putea fi inspirată de festivalul roman Hilaria, care se desfăşura la 25 martie. Cea mai veche referire la Ziua Păcălelilor pare a fi, potrivit Museum of Hoaxes, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, în care un bărbat şi-ar fi păcălit servitorul chiar într-o zi de 1 aprilie, notează Mediafax.
O altă explicaţie ar fi că, în urmă cu câteva sute de ani, oamenii sărbătoreau Anul Nou de 1 aprilie. Înlocuirea vechiului calendar cu cel nou a creat confuzii, iniţial unii oameni neputând să se adapteze schimbării: ei sărbătoreau Anul Nou pe data de 1 aprilie în loc de 1 ianuarie şi, din acest motiv, au fost numiţi "nebuni de aprilie" („april fools“ - lb. engl.).
Cele mai bune păcăleli de 1 aprilie: farse în jurul lumii În ţări ca Franţa, Belgia, Italia şi Olanda există o tradiţie care se pare că datează din secolul al XVI-lea, şi presupune ca de Ziua Păcălelilor (numită „poisson d'avril", „pesce d'aprile!", respectiv „aprilvis"/peştele lui aprilie) să se lipească un peşte din hârtie pe spatele unei persoane fără ca aceasta să-şi dea seama.
În Marea Britanie, Ziua Păcălelilor este marcată în anumite zone timp de două zile, persoana păcălită fiind numită „noddy", în timp ce, în Scoţia, Ziua farselor este denumită în mod tradiţional „Hunt-the-Gowk Day" („gowk" în sensul de prostănac, nătărău), având însă şi o altă semnificaţie - cea de sosire a primăverii (april cuckoo).
Şi în Polonia, ziua de 1 aprilie este una în care oamenii fac glume şi farse, iar „activităţile serioase" sunt de evitat. În Danemarca, 1 mai este cunoscută ca „Maj-kat" („May-cat" şi ca o zi a glumelor). O semnificaţie similară are ziua de 1 mai şi în Suedia. Însă atât danezii, cât şi suedezii obişnuiesc să sărbătorească şi April Fools' Day („aprilsnar"), în timp ce Ziua Păcălelilor de 1 mai este mult mai puţin celebrată de aceştia.
În Spania, sărbătoarea „peştele lui aprilie" („pescado de abril") a fost preluat pe filieră franceză, spaniolii având şi propria lor zi a păcălelilor, pe 28 decembrie. Pe 28 decembrie, spaniolii marchează „Dia de los Santos Inocentes" („Day of the Holy Innocents"/ „Masacrul Inoceţilor"), fuga în Egipt şi salvarea pruncului Iisus, considerându-se că Maria şi Iosif l-au salvat pe acesta printr-un „şiretlic".
Cele mai bune păcăleli de 1 aprilie: top 5 idei amuzante În clipul de mai jos puteţi urmări un top cinci cu cele mai bune păcăleli de 1 Aprilie, fie că este vorba de înlocuirea cremei de biscuiţi cu pastă de dinţi sau de impregnarea brăduleţului parfumat din maşina celui mai bun prieten cu o substanţă urât mirositoare. Amuzantă se poate dovedi şi gluma în care cu ajutorul unei benzi izolatoare închise la culoare blocaţi comenzile de la telecomandă, în timp ce volumul televizorului este dat la maximum, sau cea în care puneţi în maşina de spălat vase o perie de curăţat WC-ul leită cu cea pe care o folosiţi la baie, spre dezgustul total al soţiei, care nu va înţelege cum de ustensila a ajuns printre farfurii şi pahare.
0 comentarii:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !