Crama Nobless
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Mistere : Combustia spontana

luni, 1 iunie 2015

În dicționarul Oxford, combustia spontană este explicată drept un fenomen prin care materia organică ia foc, fără o cauză aparentă, determinată de căldura generată de oxidarea rapidă a țesuturilor. Definiția lasă mult de dorit! În realitate, nimeni nu poate explica încă de ce oamenii pot lua foc instantaneu, transformându-se în cenușă în câteva secunde.

Fenomen paranormal, care ar putea fi legat de pedeapsa divină, combustia spontană uimește lumea științei și lasă loc la numeroase interpretări și speculații. De-a lungul secolelor au fost câteva cazuri, dar prea puține pentru a constitui probe suficiente. Circumstanțele în care au avut loc și cauzele lor rămân misterioase. Cert este că focul care țâșnește din interiorul corpului este atât de puternic, încât nu se compară nici cu focul din crematorii.

Corpul uman arde greu, el fiind în proporție de aproape 80% apă. Crematoriile folosesc cuptoare atât de puternice și o energie care ar putea mistui o casă întreagă, inclusiv terenul din jurul ei, ca să transforme în cenușă corpul uman. Și chiar în aceste condiții, de cele mai multe ori în crematorii oasele nu pot fi arse complet. În cazul combustiei spontane, totul se transformă în cenușă în câteva secunde, fără ca obiectele din jur, podeaua sau mobila să fie afectate.

Cel mai recent caz de combustie umană

Unul dintre cele mai recente cazuri de combustie umană s-a petrecut în Irlanda, în anul 2010, iar pentru autenticitatea faptelor răspund medicii care au studiat în amănunțime locul. În data de 22 decembrie 2010, un bătrân de 76 de ani a murit în mod misterios în casa sa din Clareview Park, semnele unei incinerări puternice fiind evidente în camera în care și-a dat obsteșcul sfârșit. Medicul legist care a studiat cazul a trebuit să admită că nu poate fi vorba decât de combustie internă. Niciun obiect din jur nu a fost afectat de foc, doar podeaua pe care s-a prăbușit bătrânul și tavanul spre care s-au înălțat flăcările. Poliția nu a găsit indicii despre crimă sau atac, nu a fost nici jaf, nici răzbunare. Pur și simplu, omul a ars pe dinăuntru și s-a făcut scrum. Vecinii susțineau că a fost pedepsit de Dumnezeu, dar, dacă pedeapsa ar veni de la o autoritate divină, probabil că astfel de cazuri ar apărea mai des.



Primul caz din istorie, un cavaler beat

În documentele scrise din istoria medievală a Italiei, se păstrează povestea cavalerului Polonus care, după o beție cruntă, a început să scoată flăcări pe gură, apoi a ars ca o torță în câteva minute. Nimeni altcineva dintre cei care au băut cu Polonus nu a mai avut probleme din cauza vinului. El a fost singurul care s-a topit în foc. De altfel, studiind mai multe cazuri de combustie umană și circumstanțele în care au avut loc, cercetătorii americani au descoperit că 80% din cei care au avut o moarte fulgerătoare în flăcări consumaseră alcool. În mod straniu, cea mai mare parte din aceste cazuri nu au martori. De obicei, combustia sponată apărea noaptea, în intimitatea casei, departe de privirile curioșilor. A existat, însă, și un caz cu un martor. Fiica unui englez a luat foc stând pe scaun, alături de tatăl ei. Bărbatul a încercat imediat să stingă flăcările, dar tânăra a intrat în comă și a murit la câteva zile după incident. Având în vedere că fata respectivă era retardată și suferea de afecțiuni psihice, întreaga poveste devine și mai suspectă.

Cauzele posibile, greu de găsit

Unii ar spune că toate cazurile de combustie spontană au fost cauzate de diverse surse de foc, precum soba sau lumânările. Alții ar spune că este vorba de o reacție chimică puternică, pe care nu o putem prevedea și pe care nu o putem opri sau controla. Grav este că se poate întâmpla oricând, oricăruia dintre noi… Majoritatea oamenilor de știință nu cred în existența acestui fenomen. Sunt puțini cei care îl acceptă și care sunt de acord să vorbească despre el. Cauzele ar putea fi chiar banale; o țigară uitată aprinsă în colțul buzelor, o lumânare sau o candelă pusă în locul nepotrivit… În afară de cazul recent din Irlanda, studiat cu minuțiozitate, toate celelalte cazuri au avut loc în secolele trecute sau prin anii 1930 – 1940. Povestirile martorilor de atunci nu mai au credibilitate și nu mai pot fi găsite argumente clare. Combustia umană rămâne un mister, unul dintre cele mai controversate fenomene paranormale.
Share this article :

0 comentarii:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Alte articole interesante :

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2015. 12 Monkyes.Mistere.Enigme.Curiozitati. - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Omae
Proudly powered by Blogger