Nu cu mult timp în urmă, sute de mii de vizitatori se înghesuiau în grădini zoologice deschise în ţări precum Franţa sau Belgia, unde exponate erau oameni închişi în cuşti.
Una dintre primele grădini zoologice cu exponate umane a fost deschisă în 1889, la Paris, cu ocazia Târgului Mondial. În jur de 400 de aborigeni, africani sau asiatici au fost expuşi în cuşti, în ceea ce a fost prezentat drept "habitatul lor natural".
Târgurile zoo cu oameni au fost gândite iniţial drept strategii de marketing, iar evenimentul din 1889 de la Paris a avut un succes fără precedent, atrăgând 18 milioane de vizitatori. Ideea e fost preluată ulterior şi de alte ţări din Europa, precum Belgia sau Germania, dar a fost importată şi peste ocean, fotografii de epocă cu oameni expuşi în cuşti, forţaţi să trăiască printre maimuţe sau să tragă cu arcul după alte animale, fiind surprinse la începutul secolului XX în oraşe precum New York sau St. Louis.
Evenimentul a fost intitulat Olimpiada Sălbaticilor . La începutul anilor 1900, Grădina Zoologică din Bronx a avut un eveniment pe care l-a intitulat exclusivist şi care a presupus observarea unei femei pigmeu pe nume Oto Benga, forţată să trăiască în aceeaşi cuşcă cu o familie de cimpanzei, cu care era nevoită să se lupte uneori. În timpul în care nu se afla în cuşcă, împletea sfori sau trăgea cu arcul.
La vremea respectivă, cotidianul New York Times nota că "foarte puţini vizitatori s-au arătat indignaţi la vederea unui om ţinut în cuşcă şi având drept companioni maimuţe".
Istoria pigmeului congolez Oto Benga adus cu forţa în Grădina Zoologică din Bronx, în anul 1906, este una dintre cele mai cunoscute în privinţa abuzului rasist FOTO powerfulprimates.com Grădinile zoo cu exponate umane au început să dispară în Europa după începerea Celui De-al Doilea Război Mondial.
În mod paradoxal, se pare că Adolf Hitler le-ar fi interzis. Ultimul astfel de eveniment raportat istoric a avut loc în Belgia în anul 1958. Ultima expoziţie cu oameni a fost ţinută în Belgia în 1958. În imagine, o fetiţă de culoare este hrănită de o vizitatoare .
0 comentarii:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !