Crama Nobless
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Câmpia ulcioarelor din Laos

luni, 15 iunie 2015

O câmpie pe care se află mii de ulcioare imense, vechi de 2.000 de ani, oferă o panoramă suprarealistă, dar este şi unul dintre cele mai mari mistere arheologice ale lumii.

Stonehenge stârneşte uimiri, însă, un sit arheologic din Laos este chiar mai misterios de atât. ”Câmpia ulcioarelor” este formată din mii de vase preistorice din piatră, împrăştiate pe sute de kilometri pătraţi în apropiere de Phonsavan, în nord-estul ţării. În ciuda numelui, zona este mai mult deluroasă, iar ulcioarele, unele înaltă de peste trei metri şi cântărind mai multe tone, continuă să îi intrige pe arheologii care nu au reuşit să le dezlege misterele.

Nimeni nu ştie cine le-a creat, când şi din ce motiv, iar legendele localnicilor vorbesc despre uriaşi care ar fi trăit aici în preistorie.



Arheologii francezi au început să investigheze vasele la începutul secolului al XX-lea. Henri Parmentier, care a fost în Laos în 1923, a descoperit că aceste ulcioare imense ar fi conţinut, în general, una sau două vase negre, unul sau două securi de mână, un ”obiect bizar” despre care a concluzionat că ar fi fost o lampă, mărgele de sticlă, mărgele găurite de cornalină, cercei din piatră sau din sticlă, clopote din bronz şi ”frecvent, resturi de oase umane”. Majoritatea acestor obiecte au fost însă furate de-a lungul anilor. Cele mai multe detalii despre aceste vase din piatră ar fi fost făcute publice de un alt arheolog francez, Madeleine Colani, care ar fi publicat în anii 1930 o carte de peste 700 de pagini despre ”Câmpia ulcioarelor”.

Experţii sunt de părere că aceste obiecte datând de 2000 de ani ar fi fost folosite pentru ceremonii de înmormântare, însă legendele locale vorbesc despre ”un trib de giganţi le-ar fi folosit pe post de potire de vin pentru sărbătorirea unei mari victorii”.

Vase similare au fost descoperite şi în India, însă este incert care civilizaţie le-ar fi creat.

Regiunea este însă în mare pericol. În anii 1960 şi 1970, în timpul războiului din Indochina, forţele americane au aruncat două milioane de tone de bombe în Laos, unele şi în ”Câmpia ulcioarelor”. Craterele sunt vizibile şi astăzi, însă în regiune ar putea existe bombe, mine de teren şi alte arme care nu au explodat încă.

”Câmpia ulcioarelor” este cea mai populară atracţie turistică din Laos.
Share this article :

0 comentarii:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Alte articole interesante :

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2015. 12 Monkyes.Mistere.Enigme.Curiozitati. - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Omae
Proudly powered by Blogger