Crama Nobless
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Catastrofica inundatie de la Satu Mare, 1970

vineri, 15 mai 2015

 Inundaţiile din 14 mai 1970 sunt considerate cea mai mare dintre calamităţile naturale abătute asupra oraşului Satu Mare şi a împrejurimilor sale. În după amiaza zilei de 13 mai Someşul a atins la Satu Mare cota de atenţie de 510 cm.

 În dimineaţa zilei de 14 mai la Mira Satu Mare apele Someşului au atins ating cota de 770 cm. La 14 mai ora 12 – Sectorul hidrometeorologic din Cluj anunţă incredibilul: la ora 22 râul Someş va atinge la Mira Satu Mare 900 cm, adică o depăşire de peste 2 m a cotei de inundaţie, cu mai bine de 1 m a tuturor digurilor, inclusiv a celor 2 poduri – ferat şi rutier.



În 30 de localităţi în amonte s-au desfăşurat acţiuni de evacuare a populaţiei: Pomi, Borleşti, Aciua, Apa Someşeni, Ciuperceni, Botiz, Păuleşti, Mărtineşti, Potău, Odoreu etc.

 Apele Someşului cresc şi se întind peste vaste porţiuni de la intrarea în judeţ, luând înfăţişarea unui fluviu ce va înscrie în curând un debit de 3600 mc pe sec. – cât cel obişnuit al Dunării – şi o lăţime ce întrece adesea 15 km !

  Dezastrul s-a dezlănţuit nemaipomenit în municipiul Satu Mare în zona din dreapta a râului Someş. Fără lumină, fără legături telefonice, cu apa otrăvită de nămoluri, înecat în viituri ce şubrezesc zeci de străzi cu peste 4900 de case, oraşul părea sortit pieirii.



 Apele au pătruns în fabrici, uzine, au măturat locuinţe, curmat şi ameninţat vieţi omeneşti. În mai puţin de 2 ore au fost sub ape fabricile de mobilă şi cărămizi, Solidaritatea, Gara, Depoul, Uzina de apă, magazine, şcoli, spitale etc.

Au fost acoperite zonele de nord şi nord-vest ale oraşului, artere principale: cartierul Gării, Calea Traian, Parcul Lucaciu, străzile Margaretelor, Fabricii, Bariţiu, Chendi, Trandafirilor, Ştefan cel Mare, Botizului, Anton Pann, Piaţa Mică ş.a.

Eforturile pentru salvare au continuat pe parcursul a mai multe zile şi nopţi. Peste 120 de plutitoare, mai mult de 300 de autoamioane, 100 de tractoare şi mai multe elicoptere sunt acţionate neîntrerupt, reuşind să pună peste 4000 de familii din municipiu în afara pericolului.



Numărul celor salvaţi a depăşit cifra de 6000 – în majoritatea lor copii, femei şi bătrâni. Au rămas fără adăpost 5.693 de familii numărând peste 20000 de persoane şi şi-au pierdut viaţa 56 de oameni.



Share this article :

0 comentarii:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Alte articole interesante :

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2015. 12 Monkyes.Mistere.Enigme.Curiozitati. - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Omae
Proudly powered by Blogger