Crama Nobless
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Biserici ascunse sub blocurile din Constanta

miercuri, 13 mai 2015

Putini dintre constanteni stiu ca sub orasul Constanta se afla adevarate comori. Respiram istorie la orice pas, Dobrogea fiind zona din tara unde au fost ridicate cele mai multe basilici, intre secolele IV-VII.

Cum italienii au cele sapte coline, asa noi, dobrogenii, avem cele sapte basilici. Roma a fost construita pe sapte coline, iar Constanta a fost construita peste cele sapte basilici. Diferenta dintre noi si poporul italian este ca noi nu avem bani sa ne dezgropam comorile sa le aratam lumii intregi. Aceste basilici inca stau in picioare, dar sunt ingropate. Peste unele dintre ele s-au construit blocuri, s-a turnat asfalt, in timp ce altele au ramas sub gramezi de pamant.

Inghitite de asfaltSub cladirile Constantei, dar si sub asfaltul orasului, vestigiile arheologice asteapta sa fie scoase la lumina. Echipele de cercetatori au localizat vestigiile arheologice de o insemnatate deosebita, dar din pacate totul s-a sistat. Lipsa banilor si a vreunei perspective de conservare i-a determinat pe specialisti sa renunte.

 Dr. cercetator stiintific Virgil Lungu spune ca toate basilicile din zona au fost identificate, fiind in atentia cercetatorilor. Din pacate, nu exista niciun program care sa valorifice comorile de sub pamant. Constantenii s-ar putea mandri cu cele doua basilici paleo-crestine aflate intre strada Traian si Bulevardul Ferdinand. Basilica Mare, a carei dimensiune depaseste 40 metri lungime si peste 15 metri latime, se afla sub blocurile „comuniste“ dintre cele doua strazi. In lipsa unui program de punere in valoare si aceasta bazilica este data uitarii.

Basilica Mica masoara peste 30 metri lungime si se afla tot in zona. La Poarta I, locul unde intorc autobuzele la cap de linie, gasim o alta, din secolul V.

Si sub hotelul IBIS din Constanta, la intersectia strazilor Mircea cel Batran cu Negru Voda, se afla o basilica cu care orice oras al lumii s-ar mandri. Aceasta din urma dateaza din secolele lV-VI si este cea mai mare dintre toate, avand o lungime de peste 50 de metri si o latime de peste 20 de metri. De-a lungul anilor, specialistii nu au cazut de acord asupra locatiei Basilicii Metropolitane a Tomisului.

Expertii si-au dat cu parerea ca fie lacasul de sub hotel IBIS a fost sediul Mitropoliei datorita dimen-siunilor mari fie templul de sub blocurile din zona Ferdinand -Traian. In acea vreme, in spatiul Dobrogei existau edificii si mai mari, cum este cel de la Histria, care are peste 60 de metri lungime, ceea ce a facut ca teoriile initiale sa cada. Chiar daca sediul Episcopiei Metropolitane ramane necunoscut, Dobrogea ar putea concura la capitolul mostenire culturala cu orice capitala europeana.

Cea mai veche basilica din Romania, in pericol Una dintre basilicile mai cunoscute publicului, este cea de sub Colegiul „Mihai Eminescu”. Monumentul este in prezent in pericol din cauza umiditatii mari, dar si a lipsei lucrarilor de conservare, a declarat Gabriel Custurea, di-rectorul MINAC Constanta. Ultima oara cand s-au executat astfel de lucrari de conservare a fost cand au venit expertii francezi, in urma cu 20 de ani. Basilica nu este inclusa in circuitul turistic si nici nu are vreo sansa de a fi deschisa publicului. Motivul, starea avansata de degradare si lipsa banilor pentru a o face accesibila.



Virgil Lungu, dr. cercetator stiintific, spune ca lacasul are o importanta deosebita pentru ca atesta existenta in zona a primilor crestini. Poate fi considerata cea mai veche basilica nu numai din Dobrogea, ci de pe intreg teritoriul Romaniei si este una dintre cele sapte basilici ale tinutului. Virgil Lungu a declarat ca mostenirea este cu atat mai importanta, cu cat tinutul nostru este unul dintre primele spatii crestinate de pe teritoriul Romaniei: „Basilica este dovada clara a prezentei crestinilor in Dobrogea. Porumbelul, semnul crucii sunt doar cateva semne care atesta acest lucru. Aici s-au gasit ramasitele a trei martiri. Pe peretii constructiei inca se mai zaresc motivele florale, picturi cu figuri geometrice, dar si semnul crucii.”

Veche de aproximativ 1600-1700 de ani, arheologii cred ca basilica cu trei incaperi, ascunsa sub Colegiul „Mihai Eminescu”, ar fi servit drept spatiu al Episcopiei Tomisului. Sosirea apostolului Andrei pe teritoriul Dobrogei, care a adus numele Mantuitorului in aceste tinuturi, este dovedita chiar de existenta templului, care adapostea primii crestini din zona, potrivit cugetliber.ro.

Basilicile enumerate mai sus apartin stilului basilical din epoca paleocrestina si fac parte dintre cele mai vechi locasuri de cult crestine din Romania. Din pacate, lipsa interesului de la nivel national fata de istorie si lipsa oricarei viziuni de dezvoltare a zonei din punct de vedere turistic, arunca Dobrogea, cu o mostenire de invidiat, intr-o zona de… anonimat. Din lipsa banilor nu se face nici conservare si nici nu se scoate la lumina aceasta bogatie.
Share this article :

0 comentarii:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Alte articole interesante :

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2015. 12 Monkyes.Mistere.Enigme.Curiozitati. - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Omae
Proudly powered by Blogger