Crama Nobless
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Triunghiul Bermudelor din Marea Neagra

joi, 2 aprilie 2015

Lucruri stranii se petrec în Marea Neagră, iar cercetătorii s-au apropiat de acest loc pentru a studia fenomenele care au asemănat-o cu Triunghiul Bermudelor. Potrivit ultimelor rapoarte, în Marea Neagră ar fi dispărut inexplicabil mai multe nave, iar anomaliile magnetice au îndreptat atenţia oamenilor de ştiinţă asupra acestui loc care pune şi România pe harta misterelor.

 Marea Neagră, locul în care tot mai mulţi specialişti spun că ar fi avut loc Potopul lui Noe, este un tărâm din ce în ce mai explorat. Un studiu realizat de specialişti de la Harvard, în colaborare cu NASA scoate în evidenţă anomaliile magnetice care se produc în mai multe zone. În unele locuri există depozite feroase care apar de regulă în cazul unor fenomene geologice atipice. Există voci care spun că ar fi vorba şi despre anomalii „malefice”, cunoscute şi relatate în diverse feluri încă din antichitate.

 O explicaţie pare să vină chiar de la un specialist român, conferenţiarul Cristina Dobrotă, de la Laboratorul de Exobiologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, care susţine că în Europa ar exista doi poli de anomalii magnetice, unul dintre aceştia fiind în Marea Neagră, undeva în dreptul Krivoirog.

 În tot acest timp, în Marea Neagră, la câteva zeci de kilometri de Insula Şerpilor, se află un fel de Triunghi al Bermudelor. Spre deosebire de celebrul Triunghi al Bermudelor din... cel de la 45 de kilometri nord de oraşul Sulina este unul mobil, care se pare că se deplasează către coasta românească.

Supranumit „Vârtejul Morţii”, misteriosul fenomen a fost făcut cunoscut de turci, în călătoriile lor prin Marea Neagră. Cele mai vechi povestiri sunt însă cele ruseşti, de prin secolele XIII-XIV, care spun că un „vârtej alb” târa spre adâncuri, chiar şi pe vreme extrem de liniştită, păsări, corăbii sau chiar mici insule. Relatările veneau chiar de la oameni care au trecut prin aceste experienţe şi au scăpat vii.

Cercetătorii au mai verificat o dată zona şi au constatat că pe o suprafaţă de 8-10 kilometri, într-o formă oarecum triughiulară, magnetismul ar fi mult modificat faţă de cel considerat normal. Oamenii de ştiinţă au mai constatat o anomalie: falia magnetică din misteriosul triunghi se deschide de la câteva fracţiuni de secundă până la câteva minute.

Dispariţii răsunătoare Zona a fost controlată multă vreme de armata roşie, iar informaţiile erau absolut secrete. După dezbinarea Uniunii Sovietice, multe dintre dosarele secrete au fost făcute publice. Astfel s-a aflat că în mai 1944, triunghiul magnetic misterios a înghiţit un cruciţător rusesc  chiar ziua în amiaza mare, la 70 de kilometri sud de Crimeea. Totul a fost văzut de căpitanul unui alt vapor care spune că cruciţătorul a fost învăluit brusc de o ceaţă neagră, după care a dispărut. Două luni mai târziu, cinci avioane militare aflate în recunoaştere în zonă au intrat şi ele pentru câteva secunde în ceaţa neagră, cu sclipiri verzi, şi au dospărut definitiv de pe radare.

Un an mai târziu, alte cinci bombardiere ruseşti aveau aceeaşi soartă: potrivit relatărilor de pe staţiile radio, avioanele au intrat brusc într-o ceaţă neagră, după care au dispărut definitiv. Cum totul se întâmpla pe timp de pace, s-a considerat că a fost vorba despre un accident, dar nimeni nu a găsit vreo rămăşiţă a acelor avioane.

O jumătate de secol mai târziu, un avion uşor grecesc dispărea la 30-40 de kilometri de zona ţărmului românesc. Presă grecească atrăgea atenţia autorităţilor care semnalau avioanelor oficiale că zona ar trebui evitată că ar face bine dacă ar anuţa şi deţinătorii de avioane uşoare de acest risc, evistând astfel producerea unor tragedii.

 Cea mai spectaculoasă dispariţie a fost în 1991, atunci când 80 de lucrători ruşi de pe o platformă de foraj marin a pierdut legătura cu baza de la ţărm. Un an mai târziu a fost descoperită plutind în derivă, la 80 de kilometri distanţă de locul în care fusese dată dispărută.



 Indiciile de la bord erau că cei 80 de pasageri ar fi părăsit instant platforma, fără să-şi ia bagaje sau să aranjeze lucrurile. În vreme ce specialiştii occidentali cred că frecvenţa anomaliilor petrecute în zonă este destul de mică, mai ales că oamenii ştiu despre „blestemul” zonei, cei ruşi spun că din contra, frecvenţa este mare: una la două zile.

Aceasta anomalie magnetica se deplaseaza lent prin Marea Neagra. Se presupune ca va ajunge curand si in litoralul romanesc, intrucat zona se deplaseaza momentan spre Sulina.

Nava de pasageri „Împăratul Traian“, construită în 1906 în şantierele din Franţa, a căzut victimă unei astfel de deviaţii magnetice şi a naufragiat pe stânci, la 12 mile de Capul Tuzla, în dreptul satului Tatlageac, în anul 1927.

Presa anilor 1930 a scris despre fenomenele din Marea Neagră. „Din Constanţa ne parvine o ştire care, fără îndoială, va provoca o enormă senzaţie în toate cercurile de ştiinţă din lume. Este vorba de un fenomen curios, constatat de navigatori, care explică întrucâtva cauza ultimelor eşuări de vase. Numeroşi căpitani de vapoare au depus rapoarte la Căpitănia Portului, prin care semnalează că pe Marea Neagră, în drum spre Constanţa, pe litoralul românesc, între Şabla şi Tuzla, busola nu mai funcţionează normal. Pe această distanţă intervine o forţă necunoscută, care face ca acul magnetic al busolei să devieze spre Vest, cu aproximativ 15 grade. Dacă şeful vasului scapă din vedere acest fenomen, foarte des constatat de un an de zile încoace, vasul riscă să eşueze, întrucât se orientează pe un drum greşit, într-o regiune stâncoasă şi foarte periculoasă pentru navigatori.

Rapoarte asemănătoare au fost depuse şi de către comandanţii români. Cercurile marinăreşti afirmă că, dacă fenomenul semnalat este un fapt real, nu mai încape îndoială că vaporul «Împăratul Traian» i-a căzut victimă. Actualmente, vasul a deviat foarte mult, înclinându-se din ce în ce. Din cauza greutăţii, vaporul a săpat un şanţ de 90 de centimetri. Apa a înaintat şi a trecut în etajul superior. Lucrările de salvare sunt aproape de prisos“, scria ziarul „Curierul“ vineri, 4 martie 1927, text preluat în volumul „Voiaje neterminate“, semnat de Corina Apostoleanu şi Constantin Cumpănă.

 Pe 16 iunie, în timpul acţiunilor de dezeşuare a navei, au murit trei marinari. Acesta nu este singurul caz semnalat la Căpitănia Portului Constanţa. Comandantul vaporului englez „Skotisch Bart“, al agenţiei Watson&Yowell, sosind cu vasul la Constanţa, a depus la Căpitănia Portului un raport citat de jurnaliştii de la „Dacia“ pe 6 ianuarie 1928.

 În raport se arată că „începând din dreptul punctului Şabla şi până la Sud de Constanţa, o forţă necunoscută intervine şi face ca acul busolei să devieze spre vest cu 15 grade, fapt care, de nu s-ar observa, poate cauza o eşuare a vasului, la ţărm, în special când marea nu-i senină“. Cum se explică fenomenul Glicherie Caraivan, cercetător principal la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie Marină, spune că este vorba de un câmp magnetic produs de o falie (o ruptură apărută în scoarţa Pământului, ca urmare a mişcărilor tectonice verticale, care desparte două grupuri de straturi) în zona Şabla.

„La Şabla avem o falie inframoesică în structura adâncă a globului, ce trece prin partea mediană a Câmpiei Române, iar câmpul electric şi cel magnetic sunt perturbate. Navigatorii percep astfel mişcări dezordonate ale acului magnetic“, arată cercetătorul. Insula Şerpilor, învăluită în legende Despre un alt Triunghi al Bermudelor se vorbeşte că s-ar afla în imediata vecinătate a Insulei Şerpilor. În 5 decembrie 1945, cinci bombardiere americane au dispărut acolo.

 O altă dispariţie misterioasă s-a petrecut mult mai recent, în 1990, când un mic aparat de zbor grecesc a dispărut la numai 30-40 km de ţărmul românesc. De asemenea, de-a lungul timpului, mai mulţi pescari au povestit cum „marea arde“. Glicherie Caraivan spune că în nord–estul Mării Negre se află mai multe falii tectonice. Una dintre ele este falia Sulina – Tarhankut (Ucraina). „Drept dovadă a activităţii seismice, Insula Şerpilor a apărut brusc. Zona este foarte tectonizată, iar toate elementele componente ale unui câmp terestru, printre care şi cel magnetic, se manifestă cu putere“, precizează el.



Share this article :

0 comentarii:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Alte articole interesante :

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2015. 12 Monkyes.Mistere.Enigme.Curiozitati. - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Omae
Proudly powered by Blogger